Снежана Донева

Основател и ръководител на вокална група „Бамбини“. Завършила Национално училище за фолклорни изкуства – Широка Лъка, а след това АМТИИ Пловдив. Под нейно ръководство популярността на вокалната група расте, а децата постигат успехи след успехи. Създава редица авторски песни, като сред тях е и песента „Хей другари сурвакари“, която влиза в учебника по музика на изд. „Изкуства“ за 1 клас.

Носител на почетна значка на град Пловдив, както и Грамота от МОН за цялостна политика за развитие на извънучилищната дейност. Удостоена е с почетен плакет от кмета на район „Южен“ гр. Пловдив г-н Борислав Инчев – „За всеотдайна преподавателска дейност и принос в духовното развитие на певчески и музикални таланти“.

Умело съчетава преподавателската дейност с личните изяви като изпълнител в популярния оркестър „Канарите“. Участва в реализирането на концерти в страната и чужбина със значими лични награди в областта на певческото изкуство. Това и дава възможност да общува и споделя опита си с хора интересуващи се от музикално изкуство. Този ценен опит предава и на възпитаниците си – децата на вокална група „Бамбини“.

Дипломи и Награди

През 2013/ 2014 уч. г. е отличена със специалната награда на Синдиката на Българските Учители от VI Конкурс за специалисти работещи в извънкласни и извънучилищни дейности за писмената разработка на тема: „Музикално – творческо развитие на деца чрез участието им във вокална група като извънучилищна форма на обучение. Създаване и популяризиране на нова вокална формация“.

 • Май 2016 – присъдена награда на Министерството на Образованието и Науката, както и грамота за отлично представяне на педагози с ефективна работа за развитието на извънкласните и извънучилищни дейности. Наградата се връчва за участие в писмената част на IX конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности за представяне на писмената разработка „Песента – методи и средства за нейното овладяване чрез работа в екип“.
 • На същата церемония е удостоена с Първа награда връчена от Международна фестивална програма „Приятели на България“ за участие в Практическата част на „Ден на таланта“ гр. София, където на практика показва работата си с децата.
 • 24 Май 2018 г е наградена с Почетна значка на гр. Пловдив за заслуги за развитие на образованието в града.

Носител на награди и за създаване на авторска песен, а именно:

 • Присъдена поощрителна награда в конкурса за написване на училищна песен организиран от АМТИИ – гр. Пловдив. Песента е „Всеки е различен“ – м. Снежана Донева; т. Аглая Калмаданска; клавирен аранжимент – Димитър Донев.
 • I во място за написване на нова патриотична песен от IX национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“ за песента „Слънце над България“ – м. Снежана Донева, т. Ек. Делинова, ар. Д. Донев;
 • Голямата награда на XIV Национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ Димитровград за песента „Хубава Гергана“ – м. и т. Снежана Донева.
 • I во място на XV Национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ Димитровград за песента „Весело хорце“ – м. и т. Снежана Донева.
 • II ро място за създаване на авторската песен „Това е България“ по т. и м. на Снежана Донева в XVI Национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ Димитровград.

Носител на дипломи от различни форуми с конкурсен характер следствие работата и с децата, като вокален педагог и ръководител на ВГ „Бамбини“:

 • DIPLOMA GRANDE MAESTRO от Международен фестивал „Орфей в Италия“ 2015, проведен в Lido di Jesolo, Италия.
 • Диплома за висок професионализъм от III Национален конкурс „Път към славата“ София.
 • Грамота за отличната подготовка и представяне на участниците в МФИ „Кръстопът на музите” 20 -22 октомври 2017.
 • Грамота за висок професионализъм от XIV- ти Национален конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“ София Март 2018.
 • Купа и Диплом за вокално педагогически постижения от НК „Златен извор Димитровград и мн. др.

КВАЛИФИКАЦИИ:

 • Сертификат за участие в практически семинар „Творчески талант и реализация“ неразделна част от VI Конкурс за работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност, представяйки доклад на тема: „Музикално – творческо развитие на деца (4 – 11г. ) чрез участието им във вокална група като извънучилищна форма на обучение“.
 • Участие в квалификационен курс на тема „Музикално – педагогическа работилница“.
 • Свидетеслтво за Четвърта професионалноквалификационна степен, издадено от ДИУУ гр. София.
 • Участие и издаден сертификат от завършен курс по сценично поведение с лектор д-р Мартин Кърнолски.
 • Участие в тематичен курс на тема „Портфолиото на учителя – инструмент за оценка на дейността на учителя“.
 • Квалификационен семинар на тема “Образованието в бъдеще време. Иновативни и модерни методи за достъпно преподаване.”, организиран от Институт за образователни политики “Архимед и Диоген” гр. София.
 • Обучителен курс на тема” Семейството и Детската градина – едно възможно партньорство” 2017.
 • Участие в III та национална конференция по предучилищна и начална педагогика, организирана от Институт за образователни политики „Архимед и Диоген“. Представяне на доклад “Сценичната изява на децата в детска градина – средство за възпитание в родолюбие и любов към народното творчество“ 2018.
 • Успешно завършено обучение на тема “Учебна работа в детската градина в богата на технологии среда – работа с интерактивна дъска, таблети и образователен софтуер” 2018.
 • Квалификационен курс към Софийски университет “Диагностичната дейност на учителя” – 2019г.

Творческа биография

Снежана Милчева Донева

старши учител, вокален педагог на ВГ „Бамбини“, изпълнител

Родена през 1977 г. Работи и живее в гр. Пловдив. Завършва висшето си музикално образование в АМТИИ гр. Пловдив, магистър със специалност „Педагогика на обучението по музика“. Има II ра професионално – квалификационна степен. Работи като старши учител, вокален педагог на ВГ „Бамбини“ към ЦПЛР ОДК Пловдив. Работата и като музикален ръководител и предоставя възможност да открие музикалния потенциал на талантливи деца, пожелали да развият своите способности в областта на музиката. Под нейно ръководство вокалната формация постига изключителни резултати, поддържайки ниво на успешна и потребна детска вокална група. Създава редица авторски песни предназначени за изпълнение и обогатяване на репертоара на нейните възпитаници. През учебната 2017/2018 г. песен създадена от Снежка Донева носеща заглавието „Хей другари сурвакари“ по текст на Йордан Стубел е включена в учебника по музика за I ви клас на издателство „Изкуства“. Изпълнението на децата от ВГ „Бамбини“ е в съпровождащия аудио диск към учебното пособие. Открива и предоставя сцена за изява на децата, защото смята, че за да се поддържа интерес те трябва да видят и усетят практически смисъл от това което правят и труда, който полагат. За 5 годишен период е работила на втори трудов договор като музикален учител в ДГ „Зорница“ гр. Пловдив. Освен призванието на учител – педагог, практикува професионалните си умения и като действащ, изпълнител на концертната сцена с българския народен оркестър „Канарите“. Заедно с колегите си осъществява концерти в страната и чужбина. Като изпълнител е била и част от женски народен хор „Космически гласове на България“ /сега хор „Ваня Монева/ и изпълнител – солист във фолклорен танцов ансамбъл „Тракия“. Тази музикална практика и дава възможност да общува и споделя с хора интересуващи се от музикално изкуство. Този ценен опит предава и на малките си възпитаници – бъдещи артисти и изпълнители на сцена.

НАГРАДИ И КОНКУРСИ

ДАТА НАИМЕНОВАНИЕ ИЗОБРАЖЕНИЕ
24 Май 2018 г Почетна значка на гр. Пловдив за заслуги за развитие на образованието в града. D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДОКУМЕНТИ СНЕЖА И МИТКО\почетна значка, 2018\IMG_20180524_154010727.jpg
1 Ноември 2018 Почетен плакет „За всеотдайна преподавателска дейност и принос в духовното развитие на певчески и музикални таланти.“Отличие по повод 1 Ноември – деня на народните будители, връчено от г-н Борислав Инчев, кмет на район „Южен“ гр. Пловдив D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДОКУМЕНТИ СНЕЖА И МИТКО\почетна значка, 2018\IMG_20181101_163101048.jpg
учебната 2017/ 2018 Aвторския екип на издателство „Изкуства“ в състав: проф. Диляна Мичева, Любомира Христова, Пепа Запрянова включва в новото издание на учебника по музика за 1 ви клас песента „Хей другари сурвакари“ . Песента е по музика на Снежана Донева,

т. Йордан Стубел, ар. Димитър Донев.

F:\CCF24032020_00000.jpg
Май 2016 Присъдена наградата на Министерството на Образованието и науката, както и грамота за отлично представяне на педагози с ефективна работа за развитието на извънкласните и на извънучилищните дейности. Наградата се връчва за участие в писмената част на IX конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности за представяне на писмената ми разработка „Песента – методи и средства за нейното овладяване чрез работа в екип“. Конкурсът е изцяло подкрепен от МОН. D:\БАМБИНИ\5 СНИМКИ БАМБИНИ\СНИМКИ 2015-2016\НАГРАЖДАВАНЕ МОН\наградените педагози.JPG
МАЙ 2016 Първа награда връчена от Международна фестивална програма „Приятели на България“ за участие в Практическата част „Ден на таланта“ от гр. София D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДИПЛОМИ, опис награди\ДИПЛОМИ 2015-2016\ПРИЯТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ\CCF14052016_00000.jpg
2013/ 2014 уч. Специална награда на Синдиката на Българските учители от VI Конкурс за специалисти работещи в извънкласни и извънучилищни дейности за писмената разработка на тема: „Музикално – творческо развитие на деца (4 – 11г. ) чрез участието им във вокална група като извънучилищна форма на обучение. Създаване и популяризиране на нова вокална формация“. D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\DSC02938.JPG
НАГРАДИ ЗА НАПИСВАНЕ НА АВТОРСКА ПЕСЕН
01 -02. 07. 2017 Диплом и присъдено единствена поощрителна награда за участие в „Нова песен за Апостола“, за принос в музикалното изкуство и съхраняване на българската памет и родолюбие от Национален конкурс „Песенна палитра“ Карлово D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\снежа - поощрителна.jpg
06. 2016 г II ро място за създаване на авторската песен „Това е България“ по т. и м. на Снежана Донева в XVI Национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ Димитровград. D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\CCF05062016_00005.jpg
31.05. 2015 I во място на XV Национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ Димитровград за песента „Весело хорце“ – м. и т. Снежана Донева D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\CCF02062015_00000.jpg
12.04.2013 Поощрителна награда в Първи конкурс за написванне на училищна песен.Конкурсът е организиран от АМТИИ гр. Пловдив. Наградата е за песента „Всеки е различен“ D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\CCF12042013_00000.jpg
20 – 21 .04. 2013 г. I во място за написване на нова патриотична песен от IX национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие“за песента „Слънце над България“ – м. Снежана Донева, т. Ек. Делинова, ар. Д. Донев; D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\родлюбие.jpg
НАГРАДИ ЗА ВОКАЛЕН ПЕДАГОГ ОТ ФОРУМИ И КОНКУРСИ
18 -20.10.2019 Награда за отлична подготовка и представяне на участниците в XV Юбилеен Международен фестивал на изкуствата „Кръстопът на музите“ D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДОКУМЕНТИ СНЕЖА И МИТКО\ДИПЛОМИ, сертификати РЪКОВОДИТЕЛИ\снежа\2019-2020\кръстопът на.jpg
9 Юни 2018 Купа и Диплом за вокално педагогически постижения за Снежана Донева от НК „Златен извор Димитровград D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДИПЛОМИ, опис награди\ДИПЛОМИ 2017-2018\ДИМИТРОВГРАД\СНЕЖА ВОКАПЕДАГ.jpg
2 – 4 .02. 2018 Диплом за висок професионализъм от НК „Път към славата“, категория фолклор гр. София D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДОКУМЕНТИ СНЕЖА И МИТКО\ДИПЛОМИ, сертификати РЪКОВОДИТЕЛИ\снежа\снежа3.jpg
17. Март 2018 Грамота за висок професионализъм за Снежана Донева от XIV- ти Национален конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“ София; D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ДОКУМЕНТИ СНЕЖА И МИТКО\ДИПЛОМИ, сертификати РЪКОВОДИТЕЛИ\снежа\2018-2019\орфеева дарба 2019 снежана.jpg
20 -22 октомври 2017 Грамота за отличната подготовка и представяне на участниците в МФИ „Кръстопът на музите“ D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\учители.jpg
1. II. 2015 г Диплома за висок професионализъм от III Национален конкурс „Път към славата“ София D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\CCF05022015_00005.jpg
18. IX. 2015 DIPLOMA GRANDE MAESTRO от Международен фестивал „Орфей в Италия“ 2015, проведен в Lido di Jesolo, Италия D:\БАМБИНИ\2 ДОКУМЕНТИ\ПОРТФОЛИО\ДИПЛОМИ МОИ\CCF05102015_00000.jpg

ДОКЛАДИ И ПУБЛИКАЦИИ

 • 27 – 29 Април 2018 – доклад „Сценичната изява на децата в детска градина – средство за възпитание в родолюбие и любов към народното творчество“ представен в III та национална конференция по предучилищна и начална педагогика, организирана от Институт за образователни политики „Архимед и Диоген“;
 • Май 2016 „Песента – методи и средства за нейното овладяване чрез работа в екип“ – Участие в писмената част на IX конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности.
 • 2013 г. „Музикално – творческо развитие на деца /4 -11 г./, чрез участието им във вокална група, като извънучилищна форма на обучение“. Доклад в рамките на VI Конкурс за работещи в сферата на извънкласната и извънучилищната дейност