Регистрация   •   Вход
Детска кухня в Бургас - БАМБИНИ
 
 
 

Детска кухня "Бамбини" - Бургас

Ние, от детска кухня „Бамбини”, държим да сте информирани постоянно и за всичко. След навършване на едногодишна възраст в организма на детето настъпват редица промени. Значително се увеличават функционалните му възможности: има 6-8 зъба, обемът на стомаха е по-голям, нарастват възможностите на храносмилателната и отделителната системи и обмяната на веществата. Едновременно с това нарастват и нуждите на организма, което налага промени в храненето. Още в края на първата година (11 - 12 месец) кърмата се замества с преходна храна. Това става постепенно, както при внасянето на всяка нова храна изобщо. Въвеждането й започва от обедното хранене. Най-напред се дават няколко лъжички от преходната, след което детето се дохранва с използваната до момента храна. За десетина дни кърмаческата храна се замества изцяло с преходната.

Важна задача на всеки родител е в този период детето да се приучва да се храни самостоятелно. В ръката му се дава лъжичка, като същевременно майката му помага с друга. Хранителният режим се променя от 5-кратно на 4-кратно хранене през 4 часа:

  • Закуска - 8:00 часа
  • Обяд - 12:00 часа
  • Следобедна закуска - 16:00 часа
  • Вечеря - 20:00 часа

Този режим се препоръчва въз основа на многобройни научни изследвания. Той има предимство пред 5-кратното хранене: 4-часовите интервали между храненията осигуряват пълно изпразване на стомаха, а това е важна предпоставка за правилно храносмилане и добър апетит. За разлика от по-големите деца и възрастните порциите се разпределят равномерно по обем между отделните хранения, което е съобразено с физиологичния обем на стомаха. Количеството на едно хранене за децата от 1 до 1,5 години е 300-350 ml, а за децата от 1,5 до 3  години - 350 - 400 ml. Освен по обем храната трябва да се разпределя равномерно и по състав, т.е. всяко хранене детето трябва да приема животински белтъчини, витамини и т. н.

След 1,5-годишна възраст детето има и кътни зъби и може да дъвче по-добре. Вкусът, ароматът и видът на храната придобиват все по-голямо значение за добрия апетит и храносмилане, ние от детска кухня „Бамбини” знаем и се съобразяваме с това. Преходната храна се замества от тъй наречената обща. Това все още не е храната на възрастните. Разликата между преходната и общата храна се състои главно в размерите на отделните частички и консистенцията. За децата до 1,5 години месото се смила, а за по-големите деца е достатъчно да се нареже на късчета с размери до 0,5 - 1 cm. По-меките плодове и зеленчуци, предназначени за консумация в суров вид, се настъргват за по-малките деца, а за децата над 1,5 години е достатъчно да се нарежат на парчета, за да се стимулира дъвкането.

През ранната възраст растежът е интензивен и нуждите от хранителни вещества на килограм телесно тегло са значително по-големи в сравнение с тези на възрастните. Това се обяснява с факта, че част от енергията е необходима за изграждане на нови тъкани. Дългогодишни проучвания са показали, че за оптималното развитие на децата от 1 до 3-годишна възраст е необходимо за 24 часа те да получават с храната около 1300 kcal, 39 g белтъчини, 42 g мазнини и 180 g въглехидрати. Едновременно с това трябва да се спазват и редица други условия, осигуряващи добро усвояване на хранителните вещества. Известно е, че белтъчините се използват най-добре, когато 60% - 70% от тях са от животински произход. Заменянето на 1/2 до 2/3 от млечните мазнини с такива от растителен произход не само осигурява достатъчно незаменими аминокиселини, но и подобрява усвояването на белтъчините.

Млякото  продължава да бъде основна храна и през ранната възраст и трябва да се предлага ежедневно в количество от 350 - 400 g. Млечните продукти имат състав, подобен на млякото, но са много по-концентрирани и с различен вкус. Те са ценна храна и децата ги приемат с удоволствие. Може да се дават ежедневно по 20 - 25 g.

С месото организмът получава пълноценни белтъчини, мазнини, желязо. Най-подходящо е месото от млади животни. Рибата е източник и на омега-3 мастни киселини, които имат важна роля в организма. Редовното включване на месо и риба в храната (4-5 пъти седмично по 50-60 g) предпазва детето от анемия.

След навършване на 1 година на детето може да се дава цяло яйце. Яйчният белтък има изключително висока биологична стойност. Жълтъкът внася лесноусвоими мазнини и мастноразтворими витамини. Яйцата се включват в менюто 3-5 пъти седмично.

Кравето масло, слънчогледовото олио и зехтинът са най-подходящите и лесноусвоими мазнини.

Задължителна съставка в менюто на детската кухня са плодовете и зеленчуците. С тях се внасят главно витамини, минерални соли и ароматни вещества. В зависимост от сезона те се предлагат под различна форма в количество 400-450 g ежедневно.

Захарта е добър източник на енергия, но не съдържа биологично активни вещества. Дневното й количество трябва внимателно да се контролира - не бива да надхвърля 40-45 g. Трябва да се има предвид, че безалкохолните напитки (кока-кола, лимонада, фанта и др.) също съдържат захар - с 1 чаша (200 ml) се покриват половината от дневните нужди на детето.

Въз основа на научнообоснованите норми за хранене на децата е разработен т. нар. продуктов набор. Той представлява средното дневно количество от най-важните хранителни продукти, които трябва да получава детето.

СРЕДЕН ДНЕВЕН ПРОДУКТОВ НАБОР

ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ КОЛИЧЕСТВО
Месо 55 g
Риба 6 g
Мляко 450 g
Млечни произведения 20-25 g
Яйца 0,5 g
Мазнини:
млечни
20 g
9 g
Варива 5 g
Захар, мед, конфитюр 40-45 g
Зеленчуци:
картофи
240 g
50 g
Плодове 240 g
Хляб 60 g
Тестени изделия 20 g

Спазването на продуктовия набор осигурява необходимите основни хранителни вещества, но все още не означава, че храненето е рационално. Всички продукти трябва да се предлагат в разнообразна форма. Ако ежедневно предлагате на детето дори най-любимата му храна, след време то ще я приема с неохота. Разнообразното хранене, което предлага детска кухня „Бамбини” е основен фактор за поддържане на добър апетит и създаване на правилни вкусови навици.

Важно е детето да привикне с вкуса на различни храни, тъй като вкусовите навици, придобити в ранната възраст, се запазват за цял живот.

Надяваме се, тази информация да ви бъде полезна.

 
Детска млечна кухня Бургас

 
Разнос на храна до дома

Детска кухня "БАМБИНИ" е най-голямата и модерна частна детска кухня на територията на град Бургас. Заявка за храна за следващия ден се приема до 12.00 часа. Предстои откриване на раздавателни пунктове из целия град. Има възможност за доставка на храна до вашия дом.

Готвач на детска кухня
 
Подборът на ястия в менюто се изготвя от д-р инж. технолог Катя Илиева.
 
Полезна информация:
 
Магазини ТЕМА JBABY ДЕТМАГ БАМБОЛИНО