Регистрация   •   Вход
Детска кухня в Бургас - БАМБИНИ
 
 
 

Речник на хранителните вещества
Витамин С
(аскорбинова киселина)

Витамин С е най-разпространеният витамин в природата. Среща се във всички зеленчуци и плодове. Той повишава устойчивостта на организма към бактериални и вирусни инфекции и укрепва имунната система. Витамин С участва в обмяната на белтъчините и играе първостепенна роля в образуването на колагена, който е важен за разтежа и възстановяването на съединителната тъкан, венците, кръвоносните съдове, костите, зъбите. Подпомага усвояването на желязото, действа разхлабващо.

Източници: цитрусови плодове, горски плодове, домати, пъпеш, карфиол, чушки, картофи, зелени и листни зеленчуци. Шипките са най-богатият източник на витамин С.

 

Витамин А (ретинол, каротин)

Витамин А играе важна роля в регенерацията на кожата, обмяната на веществата, растежа на костите, повишава съпротивителните сили срещу инфекции на дихателните пътища и помага за доброто функциониране на имунната система.

Среща се в някои животински продукти - мляко, черен дроб, рибено масло. В растенията е във вид на каротин (най-разпространен е бета-каротинът). Това е предшестващ стадий, който под въздействието на жлъчен секрет, ензима липаза и при наличието на мазнини, се синтезира Витамин А. Витамин А се синтезира в тънките черва и черният дроб.
Синтезираният Витамин А, при излишък, се натрупва в черният дроб и може да се съхранява там до 1 година. При по-голямо количество той се отлага и по други части на тялото - предимно по дланите и ходилата. Затова когато при храненето на Вашето дете прекалите със съдържащи каротин храни, тези части на тялото се оцветяват в жълто. Това най-често се случва при хранене само със съдържащи моркови пюрета. Ако забележите оцветяване, трябва да спрете тези храни.
Източници: рибено масло, черен дроб, моркови, яйца, тъмнозелени и жълти зеленчуци.

 

Витамин В1 (тиамин)

Играе много важна роля в развитието на нервната система, участва във обмяната на веществата, особено на въглехидратите и белтъците. Витамин В1 стимулира мускулната дейност. Той е особено необходим през бременността и кърменето. Неговото действие се засилва в съчетание с другите витамини от група В.

Източници: бирена мая, пълнозърнести продукти, яйчен жълтък, овесени ядки, фъстъци, крехко свинско месо, риба.

 

Витамин В2 (рибофлавин)

Наречен е още "фактор на растежа", защото участва в обмяната на белтъците, въглехидратите и мазнините. Той допринася за нормалното развитие на нервната система и за здравето на кожата, ноктите, косата. Помага за излекуването на ранички по устните и езика. Участва в усвояването на желязото и стимулира развитието на зрителните органи. Най-добре действа заедно с витамин В6, витамин С и витамин В3.

Източници: прясно мляко, черен дроб, сирене, риба, зелени листни зеленчуци, яйца, фасул.

 

Витамин В3 (витамин РР, ниацин, ниацинамид, никотинова киселина, никотинамид)

Стимулира функцията на жлезите с вътрешна секреция, особено задстомашната и надбъбречните жлези. Влиза като съставна част на ензимите, участващи във въглехидратната обмяна. Подобрява функциите на кожата, на нервната и храносмилателната система. Помага за излекуването на афти.

Източници: риба, бирена мая, черен дроб, пълнозърнести храни, пшенични зародиши, яйца, сини сливи, фурми, печени фъстъци.

 

Холин (Витамин В4)

Принадлежи към В-комплекс. Способства за предаването на нервните импулси, свързани с паметта. Има успокояващо действие. Нормализира мастната и холестероловата обмяна, осигурява бързото освобождаване на черният дроб от мастни киселини. Подпомага функционирането на черния дроб и така пречиства организма от отрови.

Източници: яйчен жълтък, зелени листни зеленчуци, черен дроб, пшенични зародиши.

 

Витамин В5
(пантотенова киселина, пантотенат)

Наименованието си е получил от гръцката дума пантотен, което означава навсякъде, защото той е широко разпространен, както в растителните, така и в животинските организми.

Влияе стимулиращо върху растежа при децата, участва в обмяната на веществата. Пантотеновата киселина стимулира действието на жлезите с вътрешна секреция (най-вече надбъбречната жлеза). Подпомага преобразуването на мазнините и захарите в енергия, участва в образуването на антитела. Намалява отрицателните ефекти след лечение с антибиотици. Помага за заздравяването на рани.
Източници: месо, пълнозърнести храни, пшенични зародиши, черен дроб, зелени зеленчуци, бирена мая, ядки, пиле.

 

Витамин В6 (пиридоксин)

Влиза като съставна част на ензимите, участващи в обмяната на мазнините и белтъците. Подобрява състоянието на кожата и нервната система. Необходим за образуването на антитела и червени кръвни клетки. Укрепва имунната система. Подпомага за синтеза на нуклеинови киселини.

Източници: бирена мая, пшенични зародиши, черен дроб, риба, пъпеш, зеле, яйца, овесени ядки, фъстъци, орехи.

 

Биотин
(Витамин Н, Витамин В7, коензим R)

Участва в обмяната на мазнините и белтъчините, подпомага развитието на нервната система. За поддържане на кажата действа съвместно с В2, В6, ниацин и витамин А. При малките деца облекчава екземата и дерматита.

Източници: бирена мая, черен дроб, ядки.

 

Фолиева киселина (Витамин В9)

Получил е името си от латинска дума, означаваща лист, защото е синтезиран за първи път от листата на спанака. Фолиевата киселина стимулира образуването на червените и бели кръвни клетки, и оказва силен противоанемичен ефект. Участва в белтъчната обмяна. Предпазва от родилни дефекти, подпомага лактацията, подобрява апетита, предпазва от афти и чревни паразити.

Източници: тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, черен дроб, яйчен жълтък, пъпеш, кайсии, тиква, фасул, пълнозърнесто и ръжено брашно.

 

Инозитол

Отнася се към групата на витамин В. Играе важна роля за функционирането на черния дроб и за обмяната на мазнините. Той оказва регулиращо действие върху моторната функция на стомаха и червата. Предпазва от екземи. Заедно с холина, играе важна роля при подхранването на мозъчните клетки.

Източници: черен дроб, бирена мая, фасул, пъпеш, грейпфрут, стафиди, фъстъци, зеле, пшеничен зародищ.

 

Витамин Е (токоферол)

Участва в обмяната на мазнините, стимулира обменните процеси в мускулната и нервната тъкан. От съществено значение е за правилното функциониране на сърдечносъдовата система и за доброто състояние на кожата. Състои се от съединения, наречени токофероли - алфа, бета, гама, делта, епсилон, зета, ета и тета. Витамин Е е антиоксидант, предотвратява окислението на мастните съединения, забавя стареенето на клетките. Предпазва белите дробове от замърсяването на въздуха, намалява умората, предпазва от образуването на тромби.

Той е известен и като витамин на размножаването, защото е отговорен за правилното функциониране на половите жлези, менструацията, забременяването и раждането. Спомага за предотвратяването на спонтанните аборти.
Източници: пшенични зародиши, ядки, растителни масла, брюкселско зеле, спанак, пълнозърнесто брашно, яйца, листни зеленчуци.

 

Витамин К (филохинон, менадион)

Участва в кръвосъсирването и предпазва от кръвоизливи. Витамин К са три - К1 и К2 се образуват от естествените чревни бактерии. К3 е синтетичен. Антибиотиците увеличават риска от недостиг на витамин К.

Източници: зелени листни зеленчуци, люцерна, жълтък, рибено масло, слънчогледово масло, водорасли, соево масло.

 

Витамин U (метилметионин)

Един от най-късно откритите витамини. Той повишава устойчивостта на стомашната и чревна лигавица. При възратните Витамин U се използва при лечение на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Източници: зелени листни зеленчуци, люцерна, жълтък, рибено масло, слънчогледово масло, водорасли, соево масло.

 

Витамин F
(ненаситени мастни киселини)

Под това название са обединени ненаситените мастни киселини - линолеова, линоленова и арахидонова. Те подпомагат усвояването на мазнините, участват в мастната обмяна на кожата, влияят на лактационният процес. Ненаситените мастни киселини притежават свойството да превръщат холестерола в разтворими съединения и с това улесняват изхвърлянето му от организма. Подпомагат растежа и доброто здраве.

Източници: масла от пшенични зародиши, слънчоглед, соя, фъстъци, фъстъчени ядки, орехи, слънчогледово семе, бадеми, авокадо.

 

Витамин В12 (кобаламин)

Витамин B12 в растенията практически отсъствува. Съдържа се в животинските продукти. Подпомага растежа и подобрява апетита на децата. Участвува в белтъчната и мастната обмяна. Поддържа здрава нервната система, подобрява концентрацията, паметта, успокоява раздразнението. Образува и регенерира червените кръвни клетки и така предпазва от анемия.

Източници: черен дроб, телешко и свинско месо, яйца, сирене, риба

 

Витамин Р (С комплекс, цитрусови биофлавоноиди, рутин, хесперидин)

Състои се от цитрин, рутин, хесперидин, флавони и флавонали. Действа съвместно с витамин С. Флавоноидите са веществата, които дават жълтия или оранживия цвят на цитрусовите плодове. Основната функция на биофлавоноидите в човешкият организъм е да укрепват капилярите и да регулират абсорбацията. Помага на витамин С да поддържа здрава съединителната тъкан. Предпазва и лекува кървене на венците.

Източници: бялата кора и ципите на цитрусовите плодове - лимони, портокали, грейпфрути. Също в кайсии, череши, шипки, къпини.

 

Витамин Т

Подпомага кръвосъсирването и образуването на тромбоцити. Предпазва от някои форми на анемия и хемофилия.

Източници: сусам и яйчен жълтък.

 

Витамин D

Витамин D е изключително важен за нарастването на костите при децата. Той доставя градивните елементи на костите - калций и фосфор - до точните места в човешкият организъм. Недостигът на този витамин води до рахит. Получава се от слънчевата светлина и от храната. Ултравиолетовите лъчи въздействат върху мазнините в кожата, където се образува витамин D. Когато се приема чрез храната, витамин D се абсорбира заедно с мазнините през чревната стена.

Източници: масло от черен дроб на риба, херинга, сьомга, риба тон, млечни продукти.

 

Лактоза

Лактозата e известна още като млечна захар. Тя е основен въглехидрат, източник на енергия в млякото. Съставлява 2-8% от сухото вещество в млякото.

 

Цистин

Цистин е стабилната форма на сяросъдържащата аминокиселина цистеин. Организмът лесно превръща едната форма в другата, според нуждите и от гледна точка на обмяната на веществата двете могат да се смятат за една аминокиселина. Предпазват организма от токсични вещества и свободни радикали.

 

L-карнитин

Аминокиселина, чиято най-важна задача е да снабдява с енергия клетките на сърцето и скелета. Играе важна роля за преобразуването на натрупаните в организма мазнини в енергия.

 

Калциферол

Синтетична форма на витамин D.

 

Пребиотици

Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които стимулират растежа и активността на някои видове бактерии в чревната флора. Те са храната на пробиотиците.

 

Пробиотици

Пробиотиците (в превод "в полза на живота") са живите бактерии, които влияят благотворно върху организма, като подобряват баланса на чревната микрофлора. Те са особено важни през първите няколко години от живота на новороденото. Живите бактерии подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества. Те стимулират укрепването на имунната система и подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост. От друга страна те предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария и запек. Те синтезират витамини от група В и К.

 

Линолеова киселина

Една от полиненаситените мазнини. Основен член на групата на Омега-6 мастни киселини. Съставка на лецитина, известна като Витамин F.

 

α-линоленова киселина

От групата на Омега-3 основни мастни киселини, които не се получават в достатъчно количество от храната.

 

Докозахексаенова киселина

От групата на Омега-3 основни, незаменими мастни киселини. Образува са в организма от α-линоленова киселина. Грижи се за развитието на зрението и мозъка.

 

Палмитат

Водоразтворим Витамин А.

 

Провитамин

Предшественик на витамина, вещество, необходимо за получаването му.

 

Таурин

Аминокиселина, която се синтезира в организма. Съдържа се в тъканите на сърцето, мускулите и централната нервна система. Тауринът е необходим за разграждането на мазнините и усвояването на мастноразтворимите витамини. Има защитно действие за мозъка.

Микроелементи

Йод

Жизненоважен елемент за обмяната на веществата. Две-трети от йода в човешкият организъм е концентрирано в щитовидната жлеза. Той има важно значение за нормалната й дейност. Йодът, като част от хормона на щитовиднта жлеза стимулира растежа на тялото, регулира основната обмяна на веществата и телесната температура, активира защитните сили на организма.

Източници: водорасли, зеленчуци, лук и всички морски продукти.

 

Мед

Участва в синтеза на хемоглобина и в тъканното дишане. Стимулира кръвотворната функция на костния мозък и действието на някои жлези с вътрешна секреция (напр. надбъбречната). Подпомага усвояването на желязото.

Източници: зрял фасул, грах, пълнозърнеста пшеница, сини сливи, морски деликатеси.

 

Цинк

Необходим е за нормалната обмяна на веществата. Той влиза в състава на редица ензими. Взема участие и в образуването на хормона на задстомашната жлеза - инсулин. Стимулира растежа и половото развите при децата. Участва в работата на зрителния орган и усещането за вкус и мирис. Особено важен е за дейността на простатната жлеза и всички репродуктивни органи. Намалява продължителността и тежестта на настинките.

Източници: морски деликатеси, месо, тиквено семе, пшенични зародиши, яйца.

 

Селен

Селенът е илюстрация за голямата близост между токсичното и полезното. В големи дози той е по-отровен от арсена и живака. Селенът е необходим за нормалната работа на сърдечносъдовата система и образуването на червените кръвни клетки. Поддържа нечупливостта на ноктите и здравият вид на косата. Селенът е нужен на ретината на очите за възприемането на светлината. Действа заедно с витамин Е. Селенът е много важен за образуването на глутатион пероксидазата - най-важния за организма антиоксидант, който се съдържа във всяка клетка. Поддържа тъканите еластични, помага при менопауза, повишава броя на сперматозоидите.

Източници: морски деликатеси, черен дроб, пшенични зародиши, трици, лук, риба тон, домати, броколи, чесън.

 

Манган

Активира ензимите, необходими за оползотворяването на витамин В1, биотина и витамин С от организма. Взема участие в обмяната на въглехидратите и в образуването на хрущялите и костите. Премахва умората и нервната раздразнителност, подобрява паметта и мускулните рефлекси. Предпазва от остеопороза.

Източници: пълнозърнести храни, ядки, зелени листни зеленчуци, грах, цвекло.

 

Силиций

Участва в образуването на зъбния емайл, ноктите и очната леща. Съдейства за еластичността на кожата и лъскавината на космите.

 

Кобалт

Влиза в структурата на витамин В12, участва в образуването на червените кръвни телца и на хемоглобина. Ензими, съдържащи кобалт, участват в синтеза на ДНК и в обмяната на аминокиселининте. Той също ускорява изграждането на мускулния белтък и влияе върху количеството на кръвната захар. Стимулира нормалното действие на жлезите с вътрешна секреция и повишава съпротивителните сили на организма.

Източници: месо, черен дроб, мляко.

 

Молибден

Помага при обмяната на въглехидратите и мазнините. Влиза в състава на ензими, които участват в усвояването на азота и желязото от организма. Подпомага синтеза на белтъчини. Има роля в предпазването от анемия, астма и някои алергии.

Източници: тъмнозелени листни зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни.

 

Малтодекстрин

Малтодекстринът е несладък или леко сладък, лесно усвоим въглехидрат, който се произвежда чрез частично и контролирано разграждане на нишесте (обичайно-царевично) чрез киселини и/или ензими. Той съдържа в различни съотношения малтоза и други полизахариди. Тъй като хидролизата не е толкова напреднала, съдържанието на редуцирани захари е по-малко от това на глюкозата. Малтодекстрините се срещат най-често във вид на бяла прах, но се продават и под формата на течност (сироп). Те се използват главно за производството на детски храни или на нискокалорични диетични храни, като разтворители за хранителни ароматизиращи или оцветяващи продукти или като свързващо средство във фармацевтичната промишленост.

 

Хром

Участва във въглехидратната обмяна заедно с инсулина и е необходим за неговото произвеждане. Подпомага растежа, предпазва от диабет, понижава високото кръвно налягане.

Източници: телешки дроб, пшенични зародиши, бирена мая, пилешко месо, царевично олио.

 

Калий

Намалява способността на тъканните белтъци да задържат вода и улеснява отделянето й с урината, като по този начин регулира водния баланс, заедно с натрия. Калият действа вътре в клетките, а натрият извън тях. Помага за изхвърлянето на отпадъците от тялото. Понижава кръвното налягане, помага за лечението на алергии.

Източници: цитрусови плодове, пъпеш, домати, зелени листни зеленчуци, ментови листа, слънчогледово семе, банани, картофи.

 

Натрий

Заедно с калият, те регулират водния обмен на организма. Една трета от натрият в организма е свързана с костната структура, а останалите две трети са в непрекъснат обмен между телесните пространства. Той обуславя транспорта на някои органични вещества през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, активността на някои ензими и др.

Отделянето на натрия се осъществява от бъбреците, стомашно-чревния тракт и кожата (потта). Поради все още незрялата отделителна система на бебето по-високите количества натриеви соли затрудняват бъбреците. Затова готварската сол започва да се добавя по-късно към ястията им.
Източници: морски деликатеси, моркови, цвекло.

 

Хлор

Хлорът влиза в състава на стомашния и чревния сок, както и в секрета на задстомашната жлеза. Той играе важна роля за регулиране на алкално-киселинния баланс на кръвта. Подпомага функционирането на черния дроб и храносмилането.

Източници: трапезна сол, водорасли, маслини.

 

Калций

Влиза в състава на всички телесни клетки и на кръвта, като спомага за съсирването. Участва в изграждането на костната система и зъбите. Помага срещу безсъние. Калциевият цитрат и калциевият лактат (производен на млечната захар) най-добре се усвояват.

Източници: мляко и млечни продукти, сирене, сьомга, фъстъци, орехи, слънчогледово семе, боб, броколи, зеле.

 

Флуор (флуорид)

Елемент на синтетичното съединение натриев флуорид и калциев флуорид (естествено вещество). Грижи зе за здравината на костите и зъбите. Превишените дози водят до заболяване на зъбите (флуороза) и остеопороза. На деца, бременни жени и кърмачки не трябва да се дават допълнително флуорни таблетки и флуорирано кисело мляко. Необходимото дневно количество се набавя от храната - ориз, спанак, зелени листни зеленчуци, соя, пшеница.

 

Фосфор

Заедно с калция участва в изграждането на костната система и зъбите. Под формата на фосфорна киселина влиза в състава на много органични съединения в човешкия организъм. Той участва в обмяната на веществата и е необходим за нормалното действие на нервната система.

Източници: риба, пилешко месо, яйца, ядки, семена, пълнозърнести храни.

 

Магнезий

Също като калция и фосфора участва в изграждането на костната система и зъбите. Участва в дейността на нервната система, в процесите на дишането и храносмилането. Помага за изгарянето на мазнините, противодейства на депресията. Предотвратява преждевременно раждане. Предпазва от камъни в бъбреците и жлъчката.

Източници: смокини, бадеми, ядки, семена, банани, тъмнозелени зеленчуци.

 

Желязо

Жизненаважен елемент, необходим за образуването на хемоглобина (червени кръвни клетки). Желязото влиза в състава на някои тъкани - черен дроб, мускули и др., а също и в състава на различни ензими, които участват в процеса на храносмилане. Подпомага растежа, укрепва съпротивителните сили на организма, предотвратява умората и желязодефицитната анемия. Най-лесно усвоимата форма на желязото е органичното желязо - железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат и железен пептонат.

Сяра

Много важна за доброто състояние на косата, кожата и ноктите. Способства за поддържане на кислородния баланс, необходим за доброто функциониране на мозъка. Противодейства на бактериалните инфекции.

Източници: телешко месо, риба, яйца, зеле, фасул.
 
Детска млечна кухня Бургас

 
Разнос на храна до дома

Детска кухня "БАМБИНИ" е най-голямата и модерна частна детска кухня на територията на град Бургас. Заявка за храна за следващия ден се приема до 12.00 часа. Предстои откриване на раздавателни пунктове из целия град. Има възможност за доставка на храна до вашия дом.

Готвач на детска кухня
 
Подборът на ястия в менюто се изготвя от д-р инж. технолог Катя Илиева.
 
Полезна информация:
 
Магазини ТЕМА JBABY ДЕТМАГ БАМБОЛИНО