Регистрация   •   Вход
Детска кухня в Бургас - БАМБИНИ
 
 
 

Сравнение на кърма с краве и козе мляко


Състав Кърма
грам / литър
Краве мляко
грам / литър
Козе мляко
грам / литър
Вода 870 870 860
Сухо вещество 130 130 140
Белтъчини 11 34 41
Мазнини 34 34 41
Въглехидрати 78 48 44
Соли 2 7 8
Енергия 660 kсаl 660ксаl 640ксаl

Белтъчини

Съдържанието на белтъчини в кравето и козе мляко е в пъти повече от това на кърмата. При животните физическото нарастване е много по-бързо, поради което е нужен повече градивен материал. В кърмата преобладаващи са белтъците албумин и глобулин /суроватъчни белтъци/, а животинските млека съдържат предимно казеин. Затова те се подквасват и подсирват, като се образува плътен съсирек. Същото се образува и в стомахчето на бебето и с това се затруднява действието на хранителните ензими. Освен това биологичната стойност на казеина е по-ниска от тази на суроватъчните белтъци. Майчината кърма доставя всичките 10 аминокиселини, които не могат да се образуват в организма на кърмачето. В кравето мляко някои от тези аминокиселини са в недостатъчно количество /цистин, триптофан/, а други са в излишък /тирозин, фенилаланин/. В кравето мляко липсва и биологично активната свободна аминокиселина - таурин, която стимулира развитието на нервната система, слуховия нерв и ретината.

Мазнини

Мазнините са основен източник на енергия за бебето. В кравето и козе мляко те са в почти същото количество, както и в кърмата. Само, че те са съставени от наситени мастни киселини. Ненаситените мастни киселини, които са от важно значение за развитието на мозъка са в недостатъчно количество.

Въглехидрати

Те са важен енергиен източник. В кърмата са почти двойно повече, отколкото в кравето и козе мляко. В тях не се съдържат и олигозахариди, които играят голяма физиологична роля в червата на бебетата.

Соли

Солите в животинските млека са в значително по-големи количества, отколкото в кърмата. По-голямото съдържание на соли би натоварило много още незрелите бъбреци на бебето.

Микроелементи

Съдържащите се в кравето и козе мляко микроелементи не задоволяват нуждите на бебето. Поради това желязодефицитните анемии са често срещани при бебета, хранени с кисело мляко. Те страдат и от дефицит на цинк, мед, йод, селен и други микроелементи.

Витамини

Кравето мляко съдържа пет пъти по-малко витамини А, С, Е, РР, отколкото майчината кърма. То включва повече витамини от групата на В, но при термичната обработка се губи голяма част от тях.

В кърмата се съдържат ензими, които улесняват нейното смилане и усвояване. В кравето мляко също има подобни ензими. Те оказват своето въздействие върху новороденото теленце, но не и върху човешкият организъм.

Затова кравето и козе мляко не са подходяща храна за децата до 1 година. Най-добрата храна за бебето е майчината кърма, но в случаите, когато не може да се кърми, алтернативата са адаптираните млека. Те в биохимично отношение се доближават плътно до майчината кърма, но остават биологичните ръзличия.

 
Детска млечна кухня Бургас

 
Разнос на храна до дома

Детска кухня "БАМБИНИ" е най-голямата и модерна частна детска кухня на територията на град Бургас. Заявка за храна за следващия ден се приема до 12.00 часа. Предстои откриване на раздавателни пунктове из целия град. Има възможност за доставка на храна до вашия дом.

Готвач на детска кухня
 
Подборът на ястия в менюто се изготвя от д-р инж. технолог Катя Илиева.
 
Полезна информация:
 
Магазини ТЕМА JBABY ДЕТМАГ БАМБОЛИНО